Ons Bier

Na vele proefbrouwsels en uitgebreide proevrijen presenteren wij met trots onze bieren. Het zijn vier bieren die hetzelfde karakter dragen en hun oorsprong vinden op het Helleneind in Bladel.

Als eerste is er de Zwarte Kaat. Een toegankelijk donker bier met mooie volle mout smaken en een kruidige ondertoon. Dit is een bier met een verhaal en is gebrouwen om de sage in leven te houden. Een echt Bladels kwaliteitsproduct met op het etiket een knipoog naar de serieuze werkelijkheid van alledag.


Als tweede bier hebben we een toegankelijke tripel gebrouwen. Het is een drie granen tripel met een frisse tint en een kruidje in de afdronk. Deze Tripel Kaat is het tweede bier in de Kaat reeks. In de toekomst willen we deze reeks nog verder uitbreiden met …….?

‘ZWARTE KAAT’
LEGENDE IN EEN FLESJE

Ooit maakte ze de Kempen onveilig, nu zit ze gevangen in een flesje. Aangeschoten of niet? Zwarte Kaat, alias ‘de heks van Hellenende’, maakt sinds 1596 jacht op je. Zwarte Kaat vóel je tot op de bodem. Wie van haar durft te proeven, staat oog in oog met haar gretige afdronk voor rijkdom, voorspoed en geluk…….

Zwarte Kaat is genadeloos en kent vele gezichten. Haar blonde alter ego Tripel Kaat, is nét zo fonkelend en geslepen. Kortom, ze hitst je op. Haar historie, gebrouwen op het voormalig hoofdkwartier ‘het Helleneind’, móet je geproefd hebben: ruig en zonder enig tikkeltje van berouw. Wie Zwarte Kaat drinkt, maakt kennis met een heuse Bladelse legende. Eind 16eeeuw maakte ze met haar roversbende de Kempen onveilig. Boerderijen werden geplunderd en beroofd. 

Op een dag struinde ze naar de Vorselse Hoeve om, middenin de bossen, een bijzonder jonggeborene te roven. Het kindje was geboren ‘met de helm’. Wie deze boreling binnen een etmaal zou dopen, had het geluk aan zijn kant. En dus toog Zwarte Kaat naar Ten Vorsel, roofde het kind en ging ervandoor. Ze doopte het kind in de abdij van Postel in het aanschijns van de nacht. En zo kende Zwarte Kaat nog veel meer streken………

Zwarte Kaat lééft! Het verhaal gaat dat ze na haar ondergang onder de Heksenboom op het landgoed Ten Vorsel ligt…….

Volgens ingewijden heeft ze nog veel meer voeten in aarde, zelfs in haar eigen brouwsel. Maak daarom kennis met Zwarte Kaat, laat je overvallen en geniet van onze Bladelse legende. Doop ‘m binnen een etmaal en krijg vat op haar!

Ons derde bier is Blonde Kaat. Een lekker zomerse doordrinker waar je geen genoeg van krijgt.

Blonde Kaat heeft je dus verleid. Deze blonde is niet te temmen. Volmondig, met temperament en buitengewoon van karakter. Tegelijkertijd mystiek en verweven met haar kruidige oorsprong. Blonde Kaat verraadt zichzelf dankzij haar karakteristieke afdronk. Op ’t Bosch, aan de rand van Bladel, plunderde ze de geheime ingrediënten van de kruidkamer. Smaakmakers die al eeuwenlang vanuit de graanvelden gebruikt werden om streekbieren te voorzien hun kenmerkende kracht. En laten het nu juíst deze kruiden zijn die onze brouwmeesters meesterlijk herontdekt hebben. Een blonde met inhoud dus! Proost!

De Winter Kaat is een sterke Quadrupel met een alcoholpercentage van 10% en heeft een heerlijke warme kruidige afdronk.Ik zou zeggen ‘het is je beste maatje op een gure herfst- of winteravond’. Misschien al op een middag, maar pas dan!

De Zwarte Kaat alias de heks van het Helleneind had, in tegenstelling van wat men altijd beweerde, ook goede dingen. Een van de goede dingen was een eeuwenoud recept van een winterbier. Het is de brouwers van De Bolle Brouwketel gelukt om vanuit oude verhalen over de smaak en karakter van dit bier een recept te herleiden. Dit recept is gebrouwen en het bier is door verschillende deskundige beoordeeld als een waardige Winter Kaat. Dit warme winterbier heeft volmondige donkere moutsmaken. Kortom een Quadrupel die je, als je je ogen sluit, terugvoert naar de roerige dagen van de heks van het Helleneind.